Vývoj vyhledávačů a SEO je stále více dynamický

Rostoucí graf návštěvnosti Foto: Shutterstock

Optimalizace pro vyhledávače (SEO) stojí od začátku na třech základních pilířích – dobře technicky udělaný web, kvalitní a unikátní obsah a relevantní zpětné odkazy. Vyhledávače ale stále svoje algoritmy inovují a aktualizují, a proto je potřeba novinky sledovat a v SEO na ně reagovat.

Google a Seznam neustále aktualizují své algoritmy

S tím, jak se vyvíjí technologie a způsob, jak lidé na internetu vyhledávají, musí i vyhledávače přizpůsobovat svoje algoritmy. Google každý rok provádí vyšší stovky úprav a updatů ve svém vyhledávání.

Často to jsou aktualizace, kterých si jak hledající, tak majitelé webů nevšimnou, protože mají minimální dopad na rozložení pozic ve výsledcích vyhledávání. Někdy jsou aktualizace zaměřené na konkrétní segment trhu – například na weby věnující se zdraví nebo finančnímu poradenství.

Jindy jsou to úpravy, které jdou více do šířky a aktualizují výpočty části algoritmu a dotýkají se všech webů.

Google a Seznam až na výjimky tyto změny neavizují dopředu. O velkých změnách ale informují po jejich nasazení. Informace to jsou ale vždy velice stručné a bez konkrétních příkladů.

V rámci optimalizace pro vyhledávače je velice důležité tyto změny monitorovat a reagovat na ně. Někdy jsou se změnami spojené penalizace nebo bany. Neexistuje obecný návod, jak po zveřejnění novinek postupovat. Je to vždy o analýze nového stavu a někdy až detektivní práci a zkoušení nových postupů. Cílem je vždy nové aktualizace ve vyhledávačích vytěžit ve svůj prospěch a zvýšit organickou návštěvnost.

Na přehled změn algoritmů za poslední roky na Googlu se můžete podívat na oficiálním Google Search Central blogu, případně na vyhledava.cz, kde najdete updaty i pro Seznam.

Rychlost webu a Core Web Vitals metriky

Uživatelé mají rádi rychlé weby. Nikdo nechce čekat minutu, než se mu na počítači nebo mobilu stránka načte. Právě z tohoto důvodu tlačí na rychlost i vyhledávače. Google dává poslední roky veliký důraz na rychlost webů, a to jak na desktopu, tak na mobilu.

Google v roce 2020 přišel s vlastními metrikami v rámci tzv. Core Web Vitals, které v roce 2021 zapojil do svých algoritmů pro výpočet pozice ve vyhledávání.

Core Web Vitals se skládají ze tří metrik:

  • Cumulative Layout Shift (CLS), který měří, jak moc web “poskakuje” během načítání stránky.
  • First Input Delay (FID) sleduje, za jak dlouho může uživatel na stránce provádět úlohy (vyplňovat formulář apod.).
  • Largest Contentful Paint (LCP) zkoumá, za kolik sekund se načte největší prvek v horní části stránky.

Všechny tři uvedené metriky mají pevně definované hodnoty, které musí splňovat, aby je Google považoval za bezproblémové.

Dobré Vyžaduje vylepšení Špatné
LCP ≤ 2,5 s ≤ 4 s > 4 s
FID ≤ 100 ms ≤ 300 ms > 300 ms
CLS ≤ 0,1 ≤ 0,25 > 0,25

Optimalizace pro Core Web Vitals není triviální záležitost, ale pro kvalitní SEO je potřeba jí věnovat pozornost. Aktuální stav lze kontrolovat v reportu Google Search Console – Core Web Vitals. Cílem je dostat se u co nejvíce stránek na “dobré výsledky”. A to jak na mobilu, tak na desktopu.

Google Core Web Vitals

Foto: Google Search Console

Změny vzhledu výsledků vyhledávání

Jak Google, tak Seznam v posledních letech výrazně upravují vzhled výsledků vyhledávání (SERP). Dříve byl SERP poměrně strohý – pouze textové výsledky složené z titulku stránky, URL a popisku.

Dnes SERP ale obsahuje spoustu dalších rozšíření. Mezi ty nejčastější patří:

  • Obrázkové výsledky, a to jako samostatný blok s obrázky, nebo obrázky jako součást organických i placených výsledků.
  • Vylepšení založená na strukturovaných datech – hvězdičková hodnocení, tabulková data, FAQ.
  • Emotikony.
  • Blok rozšířených dotazů “Lidé se také ptají”.
  • Videa.
  • Featured snippety.

Mimo výše uvedené Google také od roku 2021 velice často sám upravuje titulek stránky, který následně zobrazuje v SERPu. Optimalizace snippetů ve výsledcích vyhledávání se tak stává velice komplexní záležitostí.

Všechny tyto změny je potřeba pravidelně sledovat a využívat ve svůj prospěch. Čas, který do toho investujete se následně projeví ve vyšší návštěvnosti vašich webů.

GTO - Game Theory Optimal